ALINGSÅS

Lyssningstratten, Milka Havels hem och fällor

Beskrivning Lyssningstratt och Milka Havels hem och fällor: På Nolhaga slott visar Studio Mold utställningens kanske mest imponerande objekt. Det är en 4 meter stor tratt i valnötsträ som förstärker insekters ljud. Utöver tratten finns här en stiliserad rekonstruktion av Milka Havels hem i Cesky Pras bestående av några utvalda delar. Det finns också små fällor att betrakta utanför slottet.

Beskrivning små fällor på stänglar: Milka Havel utvecklade ständigt nya sätt att fånga insekter för sin forskning. I sommar kan man se ett antal olika konstruktioner på olika platser i Göteborgs kranskommuner. Hennes passiva fällor fanns i olika storlekar och med olika anordningar för att undersöka om hon kunde locka specifika insekter men också för att undersöka skillnader i populationer genom att placera dem i situationer med olika förutsättningar. Skillnader i exempelvis vegetation, placeringshöjd, årstider och storlek.

Referenser: Det små fällorna på stänglar kompletterade de mer tidkrävande och omständliga fällorna som visas på Hönö och i Ale och det finns referenser både i text och bild. 1600-talskonstnären Aegidius Sadeler visar den skulpturala kvaliteten hos fällorna i sin bild Stems and Spheres. Det finns dessutom bevarade skisser vilket sammantaget ger ett gott underlag för rekonstruktionen.

Hitta hit: Utställningen Lyssningstratten, Milka Havels hem och fällor är placerad i och vid Nolhaga slott i Alingsås.